نرگس هلندی زرد(شهلا) ژونکی
نوشته شده توسط : hr

 

 

پیاز نرگس هلندی زرد(شهلا)

  • پیاز نرگس هلندی زرد(شهلا)
  • پیاز نرگس هلندی زرد(شهلا)
  • پیاز نرگس هلندی زرد(شهلا)

قیمت مذکور برای هر بسته 4 عددی پیاز سایز متوسط  گل نرگس هلندی زرد میباشد.

 

نام محصول: پیاز گل زیبای نرگس ژونکی هلندی یا نرگس شهلا (Narcissus jonquilla)

 

نرگس

 

گیاهی از خانواده نرگسیان (Amaryllidaceae) و راسته مارچوبگان می‌باشد. گیاهی دائمی و پیازدار می‌باشد. پیازهای آن درشت و دارای ورقه‌های فلسی یا مطبق است. به عبارت دیگر پیاز آن می‌تواند چندین سال متوالی گل دهد و گل آن همه ساله درشت تر گردد. گلهای نرگس به رنگ سفید، زرد، نارنجی، کم پر و پُر پر هستند. برگهای این گیاه از بن ریشه بصورت صاف یا شیاردار بیرون می‌آیند و در طول ساقه قرار می‌گیرند. نرگس‌ها به اندازه‌های مختلف یافت می‌شوند از گلهای ۵ اینچی روی ساقه‌های ۲ فوتی گرفته تا گلهای ۵/۰ اینچی روی ساقه ۲ اینچی.

نرگس‌ها شاید آسانترین و مطمئن‌ترین پرورش از میان خانواده تمام گلها هستند و برای افراد مبتدی در باغبانی ایده‌آل است. پیاز و برگها حاوی کریستالهای سمی هستند که فقط حشرات اصلی می‌توانند بدون آسیب رساندن به آن از آن مصرف کنند هر چند ممکن است جانوران آنها را از زیر خاک بیرون بیاورند.

 

رنگ های نرگس

 

رده‌بندی یک گونه کشت شده (قابل کشت) نرگس بر پایه توصیف و سنجش یا از یک رده‌بندی ارائه شده توسط فردی که گونه‌ها را به ثبت می‌رساند، پایه‌گذاری شده‌است.

کد رنگ‌های استفاده شده برای توصیف رنگ نرگس‌ها به قرار زیر است:

W- سفید (سفید گونه) G- سبز Y- زرد P – صورتی O- نارنجی R- قرمز

در توصیف گل نرگس هر نرگس را به دو بخش تقسیم می‌کنیم

-گلبرگ ها

-تاج گل

 

رویشگاه‌های طبیعی در ایران

معروف‌ترین نوع گل نرگس در ایران، Narcissus tazetta نام دارد که به اشتباه به نام گل نرگس شیرازی معروف شده است، در

صورتی که به علت شرایط اب و هوایی خاص امکان رویش گل نرگس در شهر شیراز وجود ندارد.

شهرستان بهبهان مقام اول کشت گل نرگس در ایران را دارا می‌باشد، «شهر بهبهان تا ده چهل در قلمرو ایالت فارس بوده» و بعد از تغییرات در تقسیمات کشوری به استان خوزستان ملحق شد، و از این روی است که نرگس بهبهان را به شیراز نسبت می‌دهند .

البته گل نرگس در بعضی از نقاط کشور مثل کازرون و خفت هم یافت می‌شود اما این نوع نرگس عطر و بوی خیلی کمتری دارد ولی در شهر بهبهان گل نرگس از نوع شهلا و شش پر می‌باشد که عطر و بوی بسیار معطری دارد.

درضمن باید اضافه کرد که بوی فوق‌العاده نرگش بهبهان به دلیل طول و عرض جغرافیایی، فشار اتمسفر و میزان رطوبطی است که در منطقه بهبهان می‌باشد.

از این روی اگر پیاز نرگس را حتی از خود نرگس زارهای بهبهان تهیه و مکانی دیگر ببرند امکان رویش با چنین عطری وجود ندارد به دلیل مسایل فیزیولوژی رشد گیاه.

خاستگاه ژنتیکی نرکس منطقه ارگان (بهبهان کنونی) می‌باشد.

در برخی نواحی ایران گیاه نرگس به صورت خودرو وجود دارد.

نرگس زارهای پرورش و تولید نرگس به تعداد زیادی در استان خوزستان (فقط بهبهان) فارس وجود داردکه گونه‌های متعددی همچون نرگس شش پر، شهلا و نرگس معمولی را تولید می‌کنند.

که از میان آنها نرگس شهلا به جهت داشتن زیبایی و بوی ویژه مشهور است.

این گل در سال ۱۹۹۲ میلادی در جشنواره گل هلند رتبه نخست را به خود اختصاص داده و در ایران به علت نبود آگاهی و معرفی کافی و عدم تبلیغ دربارهٔ آن و شناسانده نشدنش تاکنون از خاستگاه آن اطلاعات کافی منتشر نشده است. گل دهی نرگس همه ساله از نیمه دوم سال آغاز و تا پایان بهمن و گاهی نیز نیمه اول اسفند در بهبهان ادامه دارد. در نرگس زارهای بهبهان چهار نوع گل نرگس شناسایی شده که نرگس «شهلا» وسعت بیشتری را در این مناطق به خود اختصاص داده است. از انواع دیگر گل نرگس هم می‌توان به «پُرپر یا شصت پر»، «پنجه گربه‌ای» و «مسکین» اشاره کرد که با وجود همه مزیتهایی که گل نرگس دارد این گل سهم ناچیزی از گردشگری گل را به خود اختصاص داده است

این گیاه پیازدار با ارتفاع بین ۳۰ تا ۴۵ سانتی‌متر و با گل‌های ۳ تا ۸ تایی در فصل زمستان به گل می‌نشیند حدود گل دهی نرگس‌های بالاده ۴۵ روز یعنی از اوایل دی ماه تا اواسط بهمن ماه می‌باشد.

پرورش گل نرگس

ماه‌های مرداد و شهریور بهترین زمان برای کشت نرگس هستند، تا ریشه‌ها قبل از شروع زمستان قابلیت رشد را پیدا کنند. اگر چه پیازها باید تا ماه مهر کشت شوند، ولی تا آبان ماه قابل کشت هستند.

برای کشت، آنها را به طور مجزا با فاصله‌های۱۵سانتیمتر در یک خاک با زهکشی خوب و مناسب کشت کنید؛ به طوری که حدود ۱۰ سانتیمتر خاک روی پیازها باشد. مقداری کود معمولی را با خاک مخلوط کنید و در زیر محل کاشت بریزید و اگر خاک، رسی و سنگین است، مقداری شن با آن مخلوط کنید تا به زهکشی خاک کمک کند. پیازها را در زمینی که از آب اشباع است، نکارید.

نرگس‌ها برای گل دهی سال بعد، نیاز به انرژی سرازیر شده از ساقه و برگ به پیازها دارند. به همین دلیل برگ‌ها را از محل طوقه قطع نکنید؛ چون این کار باعث می‌شود آنها ضعیف شوند. هنگامی که ۶ هفته سپری شد، بعد از گل دهی می‌توانید برگ‌ها را قطع کنید؛ چون تأثیری بر گل دهی سال بعد ندارد. بعد از پژمرده شدن گل‌ها، آن‌ها را از بخش زیرین و پشت تخمدان قطع کنید. هر پیازی را که در ساقه و برگ آن نشانی از بیماری است، خارج کرده و آن را بسوزانید.

پس از گل دهی گیاه را هفته‌ای یک بار آبیاری و به وسیله کودهای غنی از پتاس تغذیه کنید، تا هنگامی که برگ‌ها زرد شوند. تعداد زیادی از نرگس‌ها، خیلی خوب به طور طبیعی سبز شده و نیاز به جابجایی ندارند. اگر شما باغ کوچکی دارید و دسته‌های نرگس خیلی زیاد و بزرگ شده‌اند، می‌توانید آنها را خارج کرده و تقسیم کنید. پیازهای خارج شده را در مکانی خنک، تاریک و با تهویه مناسب تا زمان کشت بعدی ذخیره کنید. قبل از انبار کردن و نیز قبل از کشت دوباره، تمام پیازهایی را که هنگام لمس کردن حس می‌کنید، نرم هستند یا حالت اسفنجی پیدا کرده‌اند، جدا کرده و بسوزانید.

پیازهای کشت شده در گلدان) برای ۱۶ الی ۲۰ هفته) باید حداقل در عمق ۵ تا ۱۰ سانتی‌متری کاشته شوند که این بستگی به شرایط آب و هوایی منطقه دارد.

بهترین گونه‌ها برای پرورش بستگی به مکانی دارد که می‌خواهید کشت کنید. اگر محیط بزرگی از زمین سبز دارید که می‌خواهید در آنجا نرگس‌ها را کشت کنید، نوع نرگس نم بهترین نتیجه را دارد. گونه‌های مختلف را در یک بخش با هم مخلوط نکنید؛ زیرا محصول این نوع کشت، نتیجه خوبی ندارد.

برای حاشیه و کناره‌های کوچک باغ‌های سنگی بهتر است از انواع کوچک‌تر برای پرورش مانند دو به دو یا پرتاب شعله استفاده شود.

در طول زمان پرورش، حداقل دوبار به وسیله قارچ کش شاخ و برگ نرگس‌ها را سمپاشی کنید.

گل‌های نرگس دو دسته هستند: گل نرگس واقعی و نرگس دروغین که نرگس دروغین، بدون بو است نوع طبیعی آن بسیار معطر و مقاوم در مقابل سرما و از بهترین نوع آن نرگس شهلا است.

عرضه این گل در بسته‌هایی که در فروشگاه‌های گل و دستفروشان حاشیه خیابان ارائه می‌شود نوید در راه بودن بهار را می‌دهد.

دستورالعملها

در زمان مناسبی در فصل پاییز پیاز نرگس را بخرید. هرچه پیاز آن بزرگ‌تر باشد گل شما بزرگ‌تر خواهد شد. پیازهایی که هیچ‌گونه بریدگی، خراش یا دندانه ندارند را انتخاب کنید. پیاز باید ریشه داشته باشد، اما نباید از بالای آن ساقه سبز شده باشد. اگر پیاز فوراً کاشته نشود می‌تواند در یخچال نگه‌داری شود.

۲. یک گلدان انتخاب کنید. کسانی که پیاز را جداگانه خریداری می‌کنند باید گلدان مناسبی را برگزینند. گلدان باید سنگین باشد زیرا زمانی که گیاه شکوفه بدهد، بالای آن سنگین شده و می‌تواند یک گلدان سبک را واژگون کند. پیاز نرگس باید به خوبی بتواند خشک شود، بنابراین نیاز به حداقل یک سوراخ در کف گلدان برای تخلیهٔ آب هست. سایز گلدان مهم است. برای کاشت یک پیاز، گلدان باید حداقل ۱۸ سانتی‌متر عمق داشته و عرض آن حداقل ۵ سانتی‌متر از پهن‌ترین قسمت پیاز بزرگ‌تر باشد.

۳. مقداری آب ولرم در یک کاسه ریخته و ریشهٔ پیاز را به مدت ۲ ساعت در آن غوطه‌ور کنید. همهٔ پیاز را داخل آب قرار ندهید، تنها قسمت انتهایی آن کافی است. این کار پیامی را به پیاز می‌رساند که وقت رشد کردن است. این کار را قبل از کاشت در گلدان انجام دهید.

۴. گلدان را تا نیمه با خاک گلدان پر کنید. پیاز را با ریشه در زیر خاک قرار دهید. اطراف پیاز را با خاک پر کرده و خاک را دور آن محکم کنید. یک سوم از قسمت بالای پیاز را بیرون از خاک بگذارید. پیاز را به خوبی آب بدهید. گلدان را در جایی گرم در زیر نور مستقیم خورشید قرار دهید. نور خورشید باعث فعال شدن پیاز می‌شود. تا زمانی که ساقه شروع به رشد کند به آن آب ندهید. این ممکن است ۲ یا ۳ هفته و یا بیشتر طول بکشد.

۵. بعد از شروع رشد ساقه، هر زمان که حس کردید خاک خشک است به آن آب بدهید. هر دو هفته با دادن محلول آب و کود گیاهان خانگی به گیاه آن را تقویت کنید. گیاه را بچرخانید تا ساقهٔ آن صاف قرارگرفته و اگر گیاه در حال خم شدن بود یک چوب بامبو در کنار آن قرار دهید.

*****************

کاشت پیاز نرگس

0
 
 
narcissus sweetness نرگس

همیشه خریدن گل خیلی لذت بخشه. حالا فرض کنید خودتون بذر یا پیاز گل رو کشت کنید تا به مرحله گلدهی برسه. پرورش گل و گیاه باعث میشه همیشه شاد و پر انرژی باشیم

امروز براتون روش کاشت پیاز گل نرگس رو توضیح میدیم.

گل نرگس خانواده ای از آمارلیس هاست. معروفترینش دو گونه داره. نرگس شیراز (شهلا) با گلهای سفید که این گونه معطر میباشد.

گونه دیگر”نرگس ژونکی” با گلهای درشت تر نسبت به نرگس شیراز با رنگ زرد و بدون عطر است.

تهیه پیاز مناسب:

خوشبختانه یکی از فعالیت های ما از قدیم (سال ۱۳۶۰) تولید گل شاخه بریده مانند گلایل ، نرگس، مریم و… بوده. در سالهای اخیر نیز شروع به واردات پیاز لاله ، نرگس ، سنبل ، گلایل کردیم.

در فصل پاییز از اوایل آبان ماه زمان مناسبی برای کشت پیاز نرگس است.

پس از تهیه پیاز و یک گلدان کوچک با دهانه ۱۰ سانت ترکیبی از خاک (پیت ماس+کوکوپیت +پرلیت) تهیه کنید. مقداری ماسه ترجیحا ماسه بادی تهیه کنید. به جای ماسه از خاک سبک نیز میتوان استفاده کرد.

دقت کنید گلدان زهکشی خوبی داشته باشد.ماسه را در کف گلدان تا حدود ۳ سانت پر کنید.پیاز را روی ماسه قرار دهید و روی آن را با ترکیب خاک بپوشانید به نحوی که نوک پیاز مماس با سطح خاک باشد.

گلدان را به محلی سرد مانند تراس یا بیرون از خانه انتقال بدین و هر هفته آبیاری کنید.

بعد از ۳ هفته به گلدانها کود باید بدهید. پیشنهاد ما  ۲۰-۲۰-۲۰ به نسبت ۳ در هزار لیتر آب.(۳گرم در ۱ لیتر آب).

اگر تمام کارها رو خوب انجام داده باشید پیاز نرگس بعد از ۲ ماه گل میدهد.

با سرد و گرم کردن محیط گلدان میتوانید در گلدهی پیاز تغییر ایجاد کنید. هرچه محل گلدان گرمتر باشد گلدهی زودتر است.

********************

نکات و هشدارها

یک گلدان سفالی بهترین گزینه برای کاشت پیاز نرگس است. این گلدان را می‌توانید با پیچیدن فویل‌های گل یا پارچه در اطرافش تزیین کنید. زمانی که گیاه شکوفه زد آن را از زیر نور مستقیم بردارید. این کار زمان شکوفه دادن را طولانی‌تر می‌کند.

پیاز نرگس را در یخچالی که در آن سیب دارید قرار ندهید. اگر این دو در مجاورت هم قرار داده شوند، سبب می‌شود پیار بی‌بار شده و شکوفه ندهد. در حین کاشت، همهٔ پیاز را با خاک نپوشانید. بالای آن اگر پوشانده شود فاسد خواهد شد. پیازهای کاشته شده را در محل سرد قرار ندهید. این کار رشد را کم کرده یا کاملاً مانع رشد می‌شود. این گیاه برای رشد به دمای ۲۱ درجهٔ سانتی‌گراد یا بیشتر نیاز دارد




:: موضوعات مرتبط: گل و گیاه , ,
:: بازدید از این مطلب : 2583
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 3 دی 1396 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: